Periajul la Copii

periaj_copii_bannerCum sa ai grija de dintii copilului tau?

Retineti inca de la inceput ca dumneavoastra, tatal sau mama copilului trebuie sa fiti cei care sa il ajutati cu periatul dintilor in primii ani de viata si cu sfaturi si verificarea igienei in urmatorii ani.

Spalatul pe dinti corect la copii este foarte important chiar daca dintii de lapte se vor pierde in cativa ani. Dintii de lapte actioneaza ca mentinatori de spatiu pentru dintii definitivi. De asemenea ei ajuta copilul sa manance o gama larga de alimente si ajuta la pronuntia cuvintelor pe masura ce copilul creste. Prevenirea cariilor dureroase care pot altera viata copilului reprezinta de asemenea un motiv suficient pentru a curata dintii bebelusului (copilului) dumneavoastra in fiecare zi.

Nu este necesar sa asteptati aparitia primuilor dintisori pentru a incepe igiena orala a bebelusilor. In acest stadiu nu aveti nevoie de periuta de dinti si nici de pasta. Un tampon de vata sau din tifon curat, eventual steril este tot ce aveti nevoie pentru a obisnui bebelusul cu o igiena orala si in acelasi timp cu un mod de viata sanatos. Umeziti usor tifonul cu apa calduta sau cu ser fiziologic si stergeti usor gingiile bebelusului atat sus cat si jos. Cel mai indicat moment pentru a face acest lucru este dupa masa.

Pe masura ce copilul creste si vor apare primii dinti veti putea incepe sa folositi o periuta pentru a-l spala pe dinti. Incepeti cu cea mai mica periuta pe care o recomanda producatorul (cele pana la 1 an). O idee buna sa obisnuiti copilul cu periuta este sa il lasati sa va priveasca atunci cand va spalati dumneavoasra pe dinti. Lasati copilul sa tina singur periuta si chiar sa o muste pentru a se obisnui cu senzatia.

Atunci cand periati copilul pe dinti este bine sa il tineti pe genunchi. Anumiti copii se opun atunci cand incercati sa ii spalati pe dintii din spate. In acest caz incepeti usor cu dintii frontali si deplasati usor periuta si pe dintii posteriori. O solutie este si sa lasati copilul sa tina periuta impreuna cu dumneavoastra si „sa va ajute”.

Bebelusii nu au cu adevarat nevoie de pasta de dinti, putina apa pe periuta este suficienta. Daca totusi doriti sa folositi pasta de dinti, evitati pastele de dinti cu fuor. Exista in acest scop paste de dinti speciale pentru copii. Cand copilul implineste 1 an este bine sa folositi si paste de dinti speciale deoarece copilul incepe sa manance alimente tot mai diversificate care se depun mai usor intre dinti si este nevoie de un periaj mai insistent.

Pastele cu fluor trebuie evitate din cateva motive. Unul dintre riscuri este ingestia de prea mult fluor. Daca bebelusul bea apa care a fost deja fluorizata, ia suplimente de vitamine si foloseste si paste de dinti cu fluor asta poate duce la afectarea smaltului dintilor prin asa numita „fluoroza”.

Dupa varsta de 2 ani poate fi folosita si pasta de dinti dar trebuie invatat copilul sa scuipe si sa nu inghita pasta de dinti. Apele de gura cu fluor trebuie evitate pana la varsta de sapte ani deoarece exista posibilitatea inghitirii acestora.

periaj_copii_periaj

Un pas important pentru  dinti mai sanatosi este implicarea dentistului in educatia copilului inca de la varste fragede. Va sfatuim sa faceti o vizita medicului dentist inca din momentul aparitiei primilor dinti. Cu cat vizitati medicul dentist mai des si de la o varsta mai frageda cu atat vor fi mai putine carii si mai putine probleme dentare. Asta deoarece un simplu sfat in momentul oportun poate preveni aparitia multor probleme. Pe de alta parte copilul se va obisnui cu ideea de medic care sa il verifice periodic si nu veti mai avea probleme cum ar fi teama de medic. De asemenea va sfatuim sa nu amenintati niciodata copilul cu fraze de genul „Daca nu esti cuminte, il chem pe Domnul Doctor” pentru ca ii veti provoca o teama nejustificata de medic si va fi foarte greu sa colaborati ulterior in situatia in care necesita chiar si cel mai simplu tratament dentar.

Curatarea dintilor copilului dumneavoastra este doar un prim pas pentru mentinerea unei sanatati orale. Pentru a incuraja cu adevarat o igiena orala buna si pentru a preveni aparitia cariilor acordati atentie dietei copilului. Evitati alimentele care contin mult zahar si alimentele lipicioase. Aceste alimente favorizeaza formarea placii bacteriene care poate duce la aparitia cariilor.

Sfat pentru mame. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru bebelusul dumneavoastra este sa il alpatati la san cat mai mult. Se recomanda pediatric peste un an. Suptul la san ajuta la alinierea corecta a maxilarelor, a dintilor si previne ocluzia defectuoasa. Acest lucru va poate salva copilul de purtarea unui aparat ortodontic.

La CMI TANASESCU ROCSANA vom fi bucurosi sa oferim sfaturi dumneavoastra si copiilor dumneavoastra. Medicii nostrii au pregatire in pedodontie (stomatologie pentru copii) si vor asigura un climat propice pentru ca acestia sa se simta confortabil si sa aiba incredere in medicul dentist. Sunati acum la 0744481322 sau 0244524704 .

Lasă un răspuns