In ultimul timp, in cabinetele stomatologice intra tot mai multi pacienti care sunt nevoiti sa recurga, ca tratament, la lucrari dentare. Pentru ca lucrarea ta sa aiba o viata cat mai lunga, iar gingiile sa isi pastreze sanatatea, este nevoie de o igiena corespunzatoare fiecarui tip de lucrare.
De cele mai multe ori, pacientii cu punti dentare, carora nu li s-a explicat importanta igienei, cred ca, o data ce dintii sunt acoperiti de lucrari, nu mai este nevoie sa se spele riguros pe dinti. Total gresit, deoarece, pentru o lucrare protetica sau un aparat ortodontic, igiena ar trebui sa se efectueze cu si mai multa atentie.
Lucrarile dentare nu au aceeasi capacitate de autocuratare ca a dintilor sanatosi, oricat de bine ar fi facute. Din acest motiv, ar trebui sa acordam o mai mare atentie igienei.
Lucrarile dentare pot fi de doua tipuri: fixe si mobile.
Lucrarile fixe sunt cele care sunt cimentate definitiv pe dinte, putand fi realizate din diferite materiale (ceramica, compozit, acrilat sau aliaje metalice).
Lucrarile fixe pot fiunidentare(coroana dentara este individuala) saupunticare inlocuiesc mai multi dinti lipsa, sprijinindu-se pe cel putin doi dinti. Portiunea din puntea dentara care este situata in dreptul dintilor lipsa (spatiul edentat) se numeste corp de punte, iar dintii pe care se sprijina si se prinde puntea se numesc dinti stalp.
Raportul corpului de punte fata de gingie este la maxilarul superior de sa sau semisa iar la maxilarul inferior este tangential, punctiform sau suspendat. Acest lucru este important pentru capacitatea de autocuratare a puntii ceea ce are ca rezultat gingii sanatoase
Lucrarile mobile nu sunt cimentate, ci se prind pe dinti cu ajutorul unor sisteme speciale sau nu au nici un suport dentar, sprijinindu-se doar pe gingie. Acestea sunt, de regula, confectionate din materiale compozite sau acrilice.
Aparatele ortodontice pot fi si ele de doua tipuri: fixe si mobile. Cele fixe sunt acei butoni care se cimenteaza pe dinte, avand niste sarmulite cu ajutorul carora se activeaza aparatul, iar cel mobil este o placuta din material acrilic cu crosete metalice, cu ajutorul carora se prinde pe dinte.
Pacientii cu lucrari unidentare trebuie sa respecte o igiena asemanatoare pacientilor cu dantura sanatoasa. In cazul acestora, nu exista indicatii speciale, este doar important sa nu uite niciodata de ata dentara (dental floss-ul obisnuit).
In ceea ce priveste pacientii cu punti, acestia ar trebui sa foloseasca, in plus fata de periuta de dinti si apa de gura, o ata dentara speciala, numita super floss. De ce este speciala aceasta ata dentara? Super floss-ul are un capat la fel ca ata dentara obisnuita, dar care se continua cu o parte mai groasa si mai moale, asemanatoare unui burete, cu ajutorul careia se curata corpul de punte.
Cu ajutorul partii subtiri, poti introduce ata sub corpul de punte, tragand usor pana ce partea moale ajunge sa curete suprafata interna (cea care este in contact intim cu gingia). Cu miscari de dute-vino combinate cu miscari fata-spate, vei putea curata foarte bine aceasta suprafata. Segmentul mai subtire te ajuta sa cureti adecvat dintii sanatosi.
Daca spatiul dintre corpul de punte si gingie este suficient de mare (acestea se numesc punti dentare suspendate), vei putea curata aceasta zona cu periuta interdentara.
Periutele interdentare subtiri pot fi folosite chiar si in locul super floss-ului, cu grija insa, pentru a nu rani gingia. Daca sesizezi anumite dificultati in ceea ce priveste curatarea corpului de punte cu periuta interdentara, apeleaza la super floss.
Pentru ca igiena sa fie completa, foloseste si dusul bucal. Dusul bucal introduce un jet de apa sub lucare si in spatiul dintre dinti, curatand foarte bine resturile alimentare si dislocand placa bacteriana. Un alt avantaj il reprezinta si masajul gingival pe care il realizeaza acest aparat. Medicul dentist iti poate oferi informatii legate de locatiile de unde iti poti procura un astfel de aparat.
Nu uita de apa de gura, care este obligatorie!
Lucrarile protetice mobile se scot si se clatesc cu apa calduta sau rece pentru indepartarea resturilor alimentare apoi se spala cu o periuta cu peri mai duri si cu pasta de dinti, daca o spalati cu apa si sapun ,clatiti foarte bine proteza inainte de a o introduce in cavitate bucala. Spala proteza cu grija, deoarece, daca iti aluneca din mana si se loveste de chiuveta sau de gresie, este posibil sa se fisureze si, ulterior, sa se rupa. De aceea va recomandam sa faceti aceste operatiuni deasupra uniu vas cu apa sau deasupra chiuvetei pline cu apa.
Obligatoriu, lucrarile mobile se igienizeaza in fiecare seara. O data pe saptamana sau din trei in trei zile, proteza se tine pe parcursul noptii intr-un pahar cu apa, in care s-a dizolvat o pastila efervescenta (pastile care se gasesc in farmacii si sunt speciale pentru proteze), sau in apa cu otet (o lingurita de otet la un pahar cu apa). Toate acestea previn depunerea tartrului pe proteza si confera o mai buna igienizare.
De asemenea gelurile de fixare a protezelor, pe care le gasiti in farmacii, in afara de faptul ca imbunatatect stabilitatea si aderenta protezei, diminueaza patruderea alimentelor sub proteza mentinand o gingie sanatoasa si o respiratie proaspata
Aparatele ortodontice se curata cu ajutorul super floss-ului, periutei interdentare, dusului bucal si apei de gura.
Mare atentie celor care au aparate ortodontice fixe, deoarece acestea sunt foarte retentive atat pentru alimente, cat si pentru placa bacteriana, motiv pentru care se impune o atentie sporita in ceea ce priveste igiena. Aparatele mobile se curata la fel ca si lucrarile mobile (protezele).