Extractia dentara (exodontia) inseamna indepartarea unui dinte din gura. Extractiile sunt practicate intr-o larga varietate de situatii incluzand caria dentara care a distrus prea mult din dinte astfel incat acesta sa nu mai poata fi restaurat.
La CMI TANASESCU ROCSANA executam atat extractii obisnuite cat si extractii „chirurgicale” (cazul molarilor de minte,caninilor inclusi).
Specialistii nostrii va asigura ca atunci cand veti avea nevoie de o extractie vi se va asigura o anestezie de cea mai buna calitate si o medicatie postoperatorie adecvata .
Extractia dentara sau uneori chiar gandul la procedura extractiei unui dinte poate determina o teama cel mai adesea nejustificata. Daca dimpotriva, veti intelege principiile si tehnicile care stau in spatele procedurii numite extractie dentara, veti descoperi ca procedeul unuei extractii dentare este cel mai adesea o banalitate.
De ce poate fi necesara extractia unui dinte?
Exista numeroase motive pentru care va poate fi recomandata extractia unuia sau a mai multi dinti. In lista de mai jos vom enumera cateva dintre acestea:
- Extractia unui dinte poate fi indicata atunci cand restaurarea (repararea) acestuia nu mai este posibila prin nici un mijloc cunoscut stomatologiei moderne.
Dintii sparti, fracturati sau afectati de carii intinse pot fi candidati pentru extractie
Dintii care au carii foarte mari se pot fractura astfel incat sa nu mai poata fi reparati. In acest caz extractia acestuia este cea mai buna sau cel putin cea mai rezonabila solutie. Cu siguranta intotdeauna vor fi cantarite avantajele si dezavantajele extractiei. In anumite cazuri repararea dintelui pur si simplu nu este posibila. In alte cazuri costul tratametului sau succesul pe termen lung sunt factori care determina alegerea acestei proceduri terapeutice.
Dintii care necesita tratament de canal si care din diverse motive nu permit acest lucru vor trebui sa fie extrasi
Anumiti dinti pot necesita in scopul tratarii lor prepararea si obturarea canalelor radiculare (vezi tratamentele endodontice). In timp ce majoritatea dintilor nu prezinta nici un obstacol pentru a fi tratati endodontic, pot exista factori care sa impiedice tratarea anumitor dinti. In acest caz este indicata extractia dintelui bolnav.
Dintii intr-o stare avansata de imbolnavire parodontala („parodontoza”) pot necesita extractie.
Prin definitie, dintii afectati de boala parodontala sunt dinti a caror suport osos este distrus. In general pe masura ce boala parodontala se agraveaza dintele este sustinut de tot mai putin os deseori pana in punctul in care dintele poate sa cada si singur. In aceste cazuri grave extractia dintelui poate reprezenta uneori singura solutie.
- Dintii in pozitii vicioase (malpozitii) sau nefunctionale pot necesita extractie
Anumiti dinti trebuie extrasi datorita faptului ca se afla in pozitii vicioase. De exemplu este frecvent cazul molarilor de minte (maselelor de minte) care din cauza lipsei de spatiu pe arcada dentara erup in pozitii vicioase, constituind astfel o constanta sursa de iritare pentru obraz. In aceste conditii se poate recomanda frecvent extractia molarului de minte.
Dintii care nu ofera nici un beneficiu pacientului dar care in schimb pot constitui o sursa de probleme pot reprezenta o indicatie de a fi extrasi. Un asemenea exemplu este reprezentat de molarii de minte care erup dar care nu au un dinte antagonist pe care sa muste. Molarii de minte sunt situati adesea intr-o regiune foarte greu de igienizat astfel incat ei pot constitui un risc de carie si de boala parodontala (parodontoza) atat pentru ei cat si pentru dintii vecini. In functie de aceste circumstante specifice de multe ori este mai bine sa extragem un dinte nefunctional, extractie care, insa, pe termen lung, este in favoarea pacientului in ceea ce priveste mentinerea unei bune igiene orale si a sanatatii celorlalti dinti.
Dintii inclusi pot constitui de asemenea indicatie pentru extractie. Dintii inclusi sunt acei dinti care se gasesc in interiorul oaselor maxilare dar care nu pot sa rupa intr-o pozitie normala. Deci prin definitie dintii inclusi sunt in malpozitie si deci nefunctionali. Aceasta combinatie de factori face din dintii inclusi candidati pentru extractie.
- Poate fi necesara extractia anumitor dinti ca pregatire pentru un tratament ortodontic
Atunci cand este nevoie de tratament ortodontic medicul ortodont foloseste diverse metode pentru a alinia dintii pacientului pe maxilarele acestuia. Atunci cand insa exista discrepante prea mari intre marimea dintilor si cea a maxilarelor, in scopul alinierii perfecte si a unui zambet frumos poate fi necesara extractia anumitor dinti.
Cand nu este indicata extractia unui dinte?
In timpul consultatiei este posibil ca medicii nostrii sa va recomande una sau mai multe alternative la extractia unui dinte. Chiar daca extractia dintelui constituie cea mai ieftina procedura, poate reprezenta de fapt, pe termen lung, cea mai costisitoare.
Cand un dinte este indepartat (extras) dintii invecinati au tendinta sa migreze, uneori chiar semnificativ. Orice pierdere a alinierii dentare poate avea un efect major asupra sanatatii dentare. Indepartarea chiar si a unui singur dinte poate determina probleme cu muscatura sau probleme ale articularii maxilarelor. Pe de alta parte dintii migrati in urma extractiei pot deveni adevarate „capcane” pentru alimente fiind foarte greu de igienizat si deci cu risc mai mare de a se caria si a se imbolnavi parodontal (vezi „de ce sa inlocuieste un dinte lipsa”).
Deci, pentru a evita aceste complicatii veti primi recomandarea de a inlocui orice dinte care va fi sau este deja extras. Inlocuirea unui dinte extras cu unul artificial poate costa mult mai mult decat alternativa de a nu extrage dintele si a-l trata.
La ce sa ma astept inainte de extractia unui dinte?
1. Consultatia
In primul rand veti beneficia de o consultatie pentru a se stabili diagnosticul exact al dintelui pentru care ati solicitat extractie. Tot in cadrul acestei consultatii o sa primiti o trimitere pentru a face o radiografie dentara. Aceasta radiografie ne permite sa apreciem cat de infectat este dintele, natura infectiei precum si relatia radacinii dintelui cu portiunile anatomice inconjuratoare.
Toate aceste informatii ne vor ajuta sa stabilim un diagnostic corect si sa va sfatuim daca dintele trebuie extras sau daca exista si alte alternative de tratament.
2. Istoricul medical
In timpul preexaminarii va vor fi puse diverse intrebari referitoare la starea dumneavoastra de sanatate. Va rugam, chiar daca noi omitem sa va intrebam ceva, sa ne precizati orice problema de sanatate aveti sau ati avut. De asemnea o sa va rugam sa ne relatati experienta extractiilor anterioare, daca ati avut sau aveti probleme de sangerare precum si orice alta potentiala problema care a aparut.
De asemenea vom vrea sa stim ce medicamente v-au fost prescrise de catre alti medici, in ce doze, cand le luati, etc. Anumite medicamente pot provoca complicatii extractiei dentare (medicamaente anticoagulante, contraceptive, etc) si de aceea o sa va rugam sa ne comunicati toate detaliile unei eventuale medicatii. De asemenea va sfatuim sa nu opriti administrarea nici unui medicament din cele care v-au fost prescrise fara a va consulta in prealabil cu medicul care le-a prescris.
3. Daca este vorba de o infectie mare sau daca starea dumneavoastra generala de sanatate o cere poate fi nevoie de administrarea unor antibiotice inainte de efectuarea extractiei
Daca se constata o infectie mare (manifestata cel mai adesea printr-o umflatura semnificativa in zona dintelui interesat) este posibil sa primiti in prealabil o reteta cu antibiotice pentru cateva zile. Administrarea antibioticelor face mai putin probabila aparitia complicatiilor atat in timpul efectuarii extractiilor cat si a vindecarii de dupa.
Antibioticele prescrise trebuie luate exact atatea zile cat sunt prescrise de medic chiar daca simptomele trec in 1-2 zile. Daca nu se respecta indicatiile date de medic se poate produce rezistenta la antibiotic a bacteriilor care au determinat infectia.
Unele afectiuni medicale pot necesita ca anumitor pacienti sa li se prescrie „profilactic” antibiotice (diverse boli de inima, pacienti cu dializa, pacienti cu diabet de tip I, etc).
Cum se extrage un dinte ?
Deoarece stim ca exista o teama ( nefondata de altfel) de medic si de actul medical o sa explicam pe scurt principiile extractiei dentare.
Inainte de orice extractie se practica la instalarea unei anestezii de cea mai buna calitate. In acest scop la CMI TANASESCU ROCSANA folosim anestezice moderne de la firme de renume (3M)(Ubistezin, Mepivastezin, etc)precum si seringi cu ace atraumatice pentru un confort maxim, totul precedat de aplicarea unui anestezic topic (local). Practic, sunt frecvente cazurile in care pacientii nostrii afirma ca nu au simtit absolut nimic in cadrul anesteziei.
Dintele are o radacina care este situata in os. Spatiul in care este situata radacina poarta numele de „alveola”. Radacina dintelui este sustinuta in os de un ligament special. Prin extractia dintelui are loc de fapt sectionarea acestui ligament si largirea alveolei dentare. In acest scop se foloesec diverse instrumente specifice fiecarui dinte.
In cursul extractiei dentare nu veti simti nici o durere. Veti simti in schimb o senzatia de presiune pe care o exercita medicul asupra dintelui.
Ce este o extractie chirurgicala?
Exista numerosi dinti a caror extractie impune o atitudine chirurgicala. Este vorba de molarii de minte inclusi, dintii cu anchiloza dento-alveolara, resturi radiculare vechi ramase in os, etc. Extractiile chirurgicale implica in prealabil creearea unui acces la dintele interesat.
La fel ca orice alta extractie, extractia chirurgicala nu presupune durere. Puteti simti cel mult senzatia de presiune pe care o exercita medicul in cursul extractiei.
La CMI TANASESCU ROCSANA extractia dentara se face in cele mai moderne conditii cu instrumente specializate pentru fiecare dinte in parte, de catre medici cu pregatire in domeniul chirurgiei orale.
Ce trebuie sa fac dupa extractie?
Dupa extractia dintelui veti primi un set de indicatii medicale ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti atat in primele 24 de ore cat si in urmatoarele 7 zile dupa extractie. Va rugam sa retineti ca vindecarea postextractionala depinde in mare masura de respectarea acestor indicatii.
Vizitati in acest scop pagina de indicatii postextractionale.
Ce se intampla cu alveola dupa extractie ?
Asa cum observam in imaginile de mai sus in locul „gaurii” ramase in locul dintelui extras, odata cu trecerea timpului, cheagul sangvin format se va transforma in tesut osos. Din aceasta cauza este extrem de important sa respectati cu strictete indicatiile postextractionale pentru a nu deteriora cheagul sangvin nou format dupa extractia dintelui.
Vindecarea locului ramas dupa extractie se va face in 1 -2 saptamani insa remodelarea testutlui osos nou format poate continua cateva luni dupa aceea.
In cazul in care aveti de facut o extractie dentara sau orice alta manopera dentara va asteptam cu incredere la CMI TANASESCU ROCSANA. La noi veti gasi medici dedicati, pasionati de profesia lor, specialisti in domeniile medicinii dentare care va vor ajuta sa va rezolvati problemele dentare in cel mai scurt timp posibil.
Pentru mai multe informatii depre extractia dentara, eventuale intrebari sau nelamuriri sau pentru programari si consultatii sunati la 0744481322 sau 0244524704 .